To je prva biljka koja se nađe na jelovniku medvjeda nakon buđenja iz zimskog sna, od tuda i ime medjveđi.
Znanstvenici su prionuli na istraživana, a postoje i pokušaji umjetnog uzgoja...
U njegovu čast osnivale su razne družine, sljedbe...
Mistici, šumoljupci branili su se njime od vještica, a navodno je i među partizanima bilo ljubitelja....
Razne priče, no sve u svrhu obskrbljivanja vitaminima, osobito karotinom i vitaminom C, što je potvrđeno kemijskim i farmakološkim ispitivanjima.
Uvijek prisutan strah zamjene s otrovnim mrazovcem ili đurđicama, no osnova za prepoznavanje i razlikovanje je aroma i miris na češnjak.

Postoje razni tečajevi gdje možete naučiti puno o tome, a i svaki pravi poznavatelj i ljubitelj prirode rado će vas uputiti...
Najviše koristi od srijemuša, medvjeđeg luka naš organizam ima u svježem obliku, termičkom obradom puno se gubi...
Sir, vrhnje i srijemuš sitno narezan - kao glavno jelo, a može i kao prilog, npr. uz roštilj i pivo... ( nije baš u skladu sa zdravom hranom, ali zgodan začin za okupljanje društva)
Pesto od medvjeđeg luka, pa za tjesteninu, a može se sačuvati još neko vrijeme u frižideru.
Neki moji omjeri uz 1 dl maslinovog ulja su:
- 40 g svježih opranih listova srijemuša
- 40 g oraha
- 80 g naribanog sira, (tvrdog, može više vrsta)
-100 ml maslinovog ulja
- sol, papar i šećer
Narezani sveži listovi mogu biti začin salatama, varivima, sendvičima, omletima, pizzama ...
Postoje i varijante s termičkom obradom listova, gdje nam u hrani ostane ponešto arome, no nutritivne vrijednosti se dosta izgube.
Može se od medvjeđeg luka napraviti omlet, kajgana, čimbur...
Može ga se staviti i kuhati u variva...
Moje "ŠPICERICE", neki dan, bile su oduševljene varijantom sa sirom i vrhnjem...
Uskoro ćemo isprobati kako srijemuš sa sirom i vrhnjem paše uz roštilj...
Sunčana Škrinjarić je pisala o njegovoj plesnoj haljini, a moj slijedeći post bit će svašta o maslačku...
*1 – Internet pretraživač
*1 – Internet pretraživač
Nema komentara:
Objavi komentar