Stiže nam i proljeće, a mi umorni, iscrpljeni od zime, viroza, gripa i svega što ide uz to godišnje doba...
Priroda se budi, vrijeme je da se i mi probudimo iz "hibernacije"... Meni, horoskopskoj ribi, hibernacija tijekom zimskih mjeseci skoro urođena ;) ;) ;)
Nakon svih vijavica, snjegova, kiša, granulo malo sunca i eto:
uz sve ostalo izmamilo i mene...
Šuma je moje mjesto za "punjenje baterija" i već sad puna delicija :)
Ovaj post je namjenjen mojim dragim prijateljicama koje sam odbila za tradicionalno nedjeljno kafenisanje...
Curke drage vremena su teška, nije na odmet znati živjeti u skladu s prirodom, a ona nam pruža izobilje... Rado bih sva ta svoja znanja, saznanja, iskustva podijelila s vama :)
Tako je moja šetnja završila punom vrćicom medvjeđeg luka i s još ponečim... no, tome drugi put...
a nagrada uz dobro preznojavanje, bili su kamapeići od namaza sa srijemušom i mojom tajnom mješavinom začina...
Za srijemuš u narodu vlada mišljenje da dobro čisti probavni trakt, jetru, žuć i krv od otrova nataloženih tijekom zime. Konzumiranje svježe biljke veže na sebe otrove i masnoće iz krvi, krvnih žila, crijeva i želuca te ih izbacuje iz tijela. Nutritivna svojstava vrlo slična češnjaku, pa i miris, te što je jako važno, miris ima samo tijekom jela... Bogat eteričnim uljima, allicinom, alisulfidima, polisaharidima... Mladi listovi sadrže 20 do 50 mg vitamina C i karotena.
a moje curke obećale da drugi put idu sa mnom ;)
koja će to biti gozba :) :) :)
Recept namaza:
sir 100 g
vrhnje 2 dl
medvjeđi luk 10 - 15 listova
začini po želji (sol, papar, dr.)
Luk narezati na sitne rezance i pomiješati sa sirom i vrhnjem, začiniti po želji, naravno ako su to domaći sir i vrhnje, da je i namaz puno bolji, no dobar je i sa svim vrstama svježeg sira kojeg se može naći u dućanu (zagrebački, posni...) :) :)
ostatak opran, osušen i čeka dan dva u frižideru do nove ideje ;)
Nema komentara:
Objavi komentar