ponedjeljak, 19. rujna 2016.

Donatov fundament

Kada vas put nanese u Zadar i kad posjetite crkvu Sv. Donata, obratite pažnju na temelje...





















Veći dio arhitektonskog ukrasa, kao i monolitni stupovi u crkvi, antičkog su podrijetla i potječu uglavnom s porušenog rimskog foruma. Kada su zbog istraživanja ogoljeni temelji zgrade, ukazao se cijeli niz tambura rimskih stupovana kojima počiva zgrada crkve izgrađena izravno na ostacima foruma.
















Što to ima u ljudima tužno... i kakva je to potreba za uništenjem drugog, da bi uzdigao sebe, povijest se neprestalno ponavlja...


 















zvonik crkve Sv. Stošije, Široka ulica, Kalelarga



































Crkva Sv. Donata (izvorno Sv. Trojstva) najvrijedniji je spomenik predromaničkog graditeljstva ranog srednjeg vijeka (9. stoljeće) u Hrvatskoj i simbol grada Zadra, a zbog osebujnog oblika jedna od najznačajnijih takve vrste u Europi.


Po tipu gradnje slijedi oblike dvorskih crkava kružnog tlocrta od ranobizantskog do karolinškog razdoblja. Ipak, po svojoj gruboj monumentalnosti (visina 27, a širina 22 metra), neobičnom cilindričnom obliku i dvostrukum unutrašnjim prostorom ističe se originalnošću, bez nekih izravnih uzora. Prema predaji sagradio ju je zadarski biskup sv. Donat u 9. stoljeću, a spominje je u 10. stoljeću u svom glasovitom djelu "O upravljanju državom"bizantski car Konstantin Porfirogenet. Izvorno je bila posvećena Svetom Trojstvu, a imenom Sv.Donata počela se nazivati tek od 15. stoljeća.





VIŠE



Nema komentara:

Objavi komentar