nedjelja, 20. kolovoza 2017.

Sicilija iz mog kuta - prvi dio / istočna obala



Način putovanja, prijevozna sredstva, osobnu organizaciju ili agenciju  koji čete odabrati ovisi o vašim mogućnostima, fizičkoj izdržljivosti, željama, vremenu i novcu...

Naš put bio je u nekoliko etapa, prva od njih Zagreb - Napulj (prvi dan), vrlo naporno, udaljenost je oko 1100 km, iako smo iz Zagreba krenuli relativno rano, na odredište, u hotel Novotel u Caserti - okolica Napulja došli smo tek kasno na večer.  Djelomično razlog tome bila je i velika gužva i zastoj na autocesti prije Venecije. 


U jutro (drugi dan) nakon doručka krenuli smo s velikom željom razgledati štogod i u tom dijelu Italije. Plan je bio Napulj, Pompei, Sorento i nakon toga uputiti se dalje za Siciliju. Gužva na cesti u i oko Napulja poremetila nam je planove, te kad smo se izvukli iz krkljanca uvidjeli da smo izgubili dosta vremena za ništa.  

detalj iz Napulja - autocesta iznad zgrada

Napulj - Crkva Santa Catarina a Formiello

Napulj - Porta Capuana



















Krenuli smo dalje prema Siciliji, uz kratko zaustavljanje na vidikovcu i pogledali Salerno.

Pogled na Salerno

Slijedećih 600-tinjak kilometara od Napulja do trajekta za Siciliju, autocestom s relativno malo prometa i bez naplate cestarine prešli smo za nekih 5 sati, ne računajući pritom 2 sata koja smo u jutro izgubili u gužvi Napulja i okolice.


Trajekt iz Villa San Giovanni za Messinu


Trajekt iz Villa San Giovannija do Messine vozi maksimalno pola sata. Iako je udaljenost između otoka i kopna nešto malo više od 2 milje, projekt s mostom nikad nije ostvaren, tako da je Sicilija najveći europski otok.

Messina

Messina

Vozeći se dalje prema našem smještaju sicilijanskim autocestama, napominjem da je cijela Sicilija umrežena autocestama uz relativno malu naknadu cestarine. Na putu do Acireala prošli smo pored vulkana Etna, aktivnog vulkana na preko 3000 metara nadmorske visine iz kojeg se uvijek pomalo dimi.

Etna je s više od 3.320 metara nadmorske visine najviši vulkan i najviša planina ispod Alpi u Europi. Pokriva područje od 1.190 km², a oko njega se nalazi 19.237 ha nenaseljenog područja. Na padinama Etne, od široke doline Catanije prema jugu, nalazi se plodno vulkansko tlo koje stanovnici iskorištavaju za vinograde i voćnjake. Iako je često aktivan, vulkan i nije toliko opasan. (izvor:wikipedija) više

Pogled prema krateru Etne iz kojeg se uvijek pomalo dimi
Nakon što smo se smjestili, spustili smo se do obale u malo mjesto Santa Maria la Scala, na istočnoj obali Sicilije. Plaža je uglavnom od crnih vulkanskih stijena i velikih crnih oblutaka. Mjesto je simpatično, malo s nekoliko kafića, restorana, crkvicom...

Plaža s crnim vulkanskim kamenjem i oblutcima

Crno vulkansko kamenje na plaži - Santa Maria la Scala
Slijedeće jutro (treći dan) krenuli smo u razgledavanje antičkih lokaliteta u Sirakuzi. Sirakuza je grad na istočnoj obali otoka i glavni grad provincije. Trgovačko je središte poljoprivrednih proizvoda, maslinova ulja, agruma, te vina i soli. Značajno ribarsko mjesto i turističko središte s brojnim arheološkim lokalitetima.

Sirakuza ima umjerenu mediteransku klimu s blagim vlažnim zimama i vrelim, suhim ljetom. Stara jezgra Sirakuze je na UNESCO-ovom popisu Svjetske baštine, a nastala je kao kolonija Grka iz Korinta.

Sirakuza - Grčki teatar

grčko kazalište, pretežno isklesano u živoj stjeni

pogled na grčko kazalište i Sirakuzu u daljini

Grčko kazalište izgrađeno je na mjestu prethodnog kazališta koje se povezuje s grčkim tragičarom Eshilom, gdje su oko 476 godine prije krista premijerno prikazane Eshilove tragedije. Za vrijeme rimske vladavine kazalište je bilo prilagođeno za prikazivanje cirkuskih predstava i vojnih igara s brodovim, te se jedan dio kazališta ispunjavao vodom. Tijekom vladavine Karla V. kameni blokovi iz kazališta iskorišteni su za gradnju obrambenih zidova na otoku Ortigia i pritom uništeni. 


nedaleko grčkog kazališta - kripte

panorama grčkog teatra u Sirakuzi




kamenolom nedaleko grčkog kazališta

Dionizijeva špilja ili Dionizijevo uho, zbog izgleda otvora na ulazu u špilju u obliku uha. Prema legendi, Dioniz - grčki bog zaštitinik vina, tu špilju je koristio kao zatvor, a zbog iznimne akustike špilje prisluškivao je zatvorenike.




ulaz u Dionizijevu špilju

vrt ispred Dionizijeve špilje

pogled iz Dionizijeve špilje

dionizijeva špilja s iznimnom akustikom




Rimski amfiteatar sagrađen je negdje oko 4 - 3 stoljeća prije Krista, eliptičnog tlocrta i jedan je od najvećih među kasnim rimskim amfiteatrima.




Stara Sirakuza smještena je na otoku Ortigia,  a osnovali su je Grci iz Korinta 734 g. pr. Kr., te obiluje arheološkim ostacima iz stare Grčke, mada arheološka istraživanja pokazuju ljudska djelovanja još u 14. stoljeću prije Krista. 



Na otoku Ortigia svakako još treba pogledati i Katedralni trg s Normanskom katedralom i Dijaninu fontanu s papirusima na Arhimedovom trgu i još ponešto. Najbolji vodič je UNESCO-ov popis Svjetske baštine. 

Više o Sirakuzi možete pročitati na brojnim portalima, ali i na wikipediji: ovdje

Nakon šetnje po užarenom kamenu prije slijedeće destinacije Taormine, dobro nam je došlo kupanje na plaži u Gardini Naxos, ako vas put nanese tijekom vrućih mjeseci, nikako ne pokušavajte hodati bosi po pijesku... spržiti ćete tabane





Taormina

Taormina je manji grad na Siciliji - Italija, koji je u antičko vrijeme bio grčka kolonija koja je postojala još od 400. godine pr. Krista, kasnije je grad postao i dio Rimskog imperija oko 212. godine pr. Kr. tijekom 2. punskog rata...

više na Wikipediji:ovdje


pogled na Isola bella južno od Taormine s lijepim plažama

Teatro Odeon (Teatro Romano)

Palazzo Corvaja


Santa Caterina Church
Chiesa di Santa Caterina



Skitnja prekrasnim ulicama Taormine punima turista


Taormina

Taormina


Antički teatar u Taormini


Teatro Antico di Taormina


s prekrasnim pogledom na more s jedne strane







te s pogledom prema vulkanu Etna






Šetnja drugom stranom po prekrasnim ulicama gradića na hridi iznad Jonskog mora 




San Giuseppe


Torre dell'orologio e Porta di mezzo




Ponuda keramike na Corso Umberto , što je jedan od tradicionalnih proizvoda Sicilije, s tim da su u istočnom dijelu otoka ti proizvodi vrlo skupi, ako se odlučite kupovati takve suvenire, rađe ih potražite u Palermu.











Catania

Catania (četvrti dan), grad drugi po veličini na Siciliji, središte je istoimene pokrajine. Leži na istočnoj obali otoka, na Jonskom moru, u podnožju vulkana Etna, udaljenom 30-tak km. 


Porta Garibaldi
Od vratiju Garibaldi, ulicom Garibaldi dolazi se ravno na Trg slonova, na kojem je fontana sa slonom od crnog vulkansko kamena koji na leđima nosi obelisk.
Fontana dell'Elefante


neposredno se nalazi i katedrala koja je posvećena Svetoj Agati

Cathedral of Sant'Agata


detalji iz katedrale




pogled na Trg slonova iz katredrale

Ulicom Etna od katedrale u smjeru vulkana dolazimo do Trga Stesicoro na kojem su iskopine grčkog-rimskog kazališta, čak nekih 7 metara ispod današnje razine tla.

Catanija je na seizmički aktivnom području pa je u nekoliko navrata srušena u katastrofalnim potresima i erupciji Etne.







Ulice u Cataniji, a i cijeloj Siciliji često imaju drvorede oleandera, vrtnog hibiskusa, bugenvilije.. sve u svemu dosta živih boja...



marionete



Lutke su njihov česti suvenir i mogu se naći u puno suvenirnica u raznim veličinama


Tržnica u Cataniji ili Riblja tržnica, na kojoj možete vidjeti veliki izbor ribe i morskih plodova, ali ne samo to, već i neobičnog voća, povrća, te ostalih sicilijanskih proizvoda.

















Više demografskih i povijesnih podataka o Cataniji pogledajte: ovdje



Prije nastavka puta u unutrašnjost otoka malo kupanja na kilometrima dugačkoj pješčanoj plaži pored Catanije. Ulazak na plažu i parkiranje se uglavnom naplaćuju, no uz to se dobiju minimalno suncobran i ležaljka. 








Nastavljamo put prema pupku Sicilije i u posjetu lovačke rimske vile "Villa Romana del Casale" smještene nedaleko mjesta Piazza Armerina, i dio je UNESCO-ve baštine. Prema nekim hipotezama vila je bila vlasništvo cezara Maksimilijana, kojeg je imenovao suvladarom car Dioklecijan. 

Zanimljivost, nepoznanica, pitanje, barem meni je, Dioklecijan i Maksimilijan - zvan Herculus bili su prijatelji i suvladari velikog rimskog carstva; Dioklecijan rođen 245. godine u Saloni, današnjem Solinu kao dijete robova, te se svojim zaslugama u borbama popeo i do carskog prijestolja; prijatelj mu Maksimilijan rođen je oko 240. godine u Sirmiji, današnjoj Srijemskoj Mitrovici; i sad, koje su oni nacije? ;) ;) 


Posebnost ove vile su brojne freske i nevjerojatno očuvani mozaici, no, pogledajte slike i više ovdje





Villa Romana del Casale
Villa Romana del Casale


Villa Romana del Casale





















žene u bikiniju



ENNA

Nakon razgledavanja prekrasne vile uputili smo se prema Enni, pupku Sicilije, našem zadnjem odredištu za četvrti dan putovanja, kako je već padala noć, neću vas moći počastiti slikama koje govore 1000 riječi.

Enna


Enna se nalazi na visokoj stijeni, puno višlje od ostalih sela u dolini, na nadmorskoj visini od 931 m., ujedno je i najviši provincijski grad u Italiji.
Enna


Obzirom na smještaj, u povijesti je bila teško osvojiva, osvajana je uglavnom prevarom... Više o Enni ovdje
Enna
Noć se spušta nad Ennom i nije bilo moguće više slikati, ali u okolici do kud puca pogled vidjelo se puno izgorene zemlje, obzirom na silne vrućine ljeti požari su česti. Sicilija, kao i većina Italije ima vrlo razvijenu mrežu za navodnjavanje polja, bilo kanalima ili akvaduktima, koja su im i takvim situacijama vjerojatno olakotna okolnost. Osim mreže navodnjavanja, na ne iskoristivim terenima za oranice često se mogu vidjeti solarni paneli.
Unutrašnjost Sicilije u kolovozu nakon što je žito skupljeno je zlatnožuta, vjerojatno netko tko će ju posjetiti u proljeće ili jesen imat će drugačije boje i kadrove.

Sicilija iz mog kuta gledanja i izbor mojih kadrova uskoro slijedi u još dva nastavka: južna obala, Dolina hramova i Silentum, te zapadna obala i Palermo.


Nema komentara:

Objavi komentar