„Svake
godine, u isto vrijeme, cvijeće priređuje raskošni ples do zore. Slavuji
pjevaju svoju pjesmu, miševi sviraju u orkestru, vjeverica bubnjeve. Bez obzira
što se to događa svake godine, mi ljudi teško možemo saznati kada i gdje će se
ples točno odviti. Za ovu priču znao je samo...” S. Škrinjarić
Kako sam obečala priču o maslačku, tražeći taj spektakularni bal, obišla pola lijepe naše, odjednom na livadama primjetih da se naš maslačak već vratio s plesa, a ja skitopis nisam još ni takla...
Slavna
večera za 5 gracija uz već spomenute namirnice, na meniju je imala i salatu od
maslačka, divljeg radića, peter-drača (kako vam drago)...
Očišćeni
i oprani listovi maslačka spremni su za dressing koji vam padne na pamet:
Ulje –
maslinovo, čičkovo, bučino, konopljeno ili obično suncokretovo / svejedno
Nešto koselo
– ocat, kvasina, limun / po želji...
Sol,
papar i začini / po izboru
Poučena
dugogodišnjim iskustvom, te pjesmicom moje bake: “Imala sam dragoga lipoga
mladića, pa mi se je udavil perom od radića...” listove radića usitnim...
Varijacije
na temu su dodaci:
Kuhani krumpir,
odnosno krumpir salata s maslačkom
Bažul
šalata z peter dračom i z bučinim vuoljem (prijevod: grah salata s maslačkom i
bučinim uljem), ulje može biti i konopljeno, poseban specijalitet, s tim da je
grah salatu dobro napraviti koji sat prije konzumiranja da se okusi prožmu, a
maslačak dodati neposredno prije serviranja, da ne uvene...
Naravno
dodataka može biti koliko vam je velika mašta... kod mene, često puta što na
umu ili frižideru: rotkvice, sjeckani orasi, klice, svježe začinsko bilje,
jabuke...
Svježi listovi
maslačka mogu se dodat na omlet, u sendvić, na pizzu, u mješane salate...
No tu su
i pupoljčići koje sam odvojila prilikom čišćenja listova, za experiment,
kiselenje, poput kapara... ako može cvijet u med, što pupoljčići nebi mogli
biti “začin”...
Mješavina
vode i octa ko za kiselenje krastavaca, pa ćemo vidjeti što će ispasti... Bočica
spremljena na tamno hladno mjesto barem mjesec i pol...
Gracije
iz prethodne priče, te večeri nisu plesale, ali svakako su napunile baterije
živom energijom koja im je trebala za nadolazeća događanja.
“Cijelu je noć preo svoju mrežu i na kraju izatkao najljepšu
prozračnu haljinu od najfinije paučine. Maslačak je bio presretan, plesao je sa
svim cvjećem i životinjama. Od tada, svake godine maslačak odlazi na ples u
haljini od paučine.”
S. Škrinjarić
Do novog skitopisa s fijakerom...
Napisala komentar i nema ga... :)
OdgovoriIzbrišiIdem ponovo! Jako zanimljivo, a i cool. Nikada nisam jela ovako velike listove maslačka, ali i da hoću ubrati nemam gdje, mada sam okružena livadama oko zgrada. Što vrijedi kada su zaposjeli kućni ljubimci sa svojim gazdama, pa mi nije apetitlih... Ovo sa Sanjinom pričom u uvodu i kraju je zbilja odlično! :)
OdgovoriIzbrišihvala na komentaru...
OdgovoriIzbrišiPlesna haljina... mi je bila jedna od dražih priča, obožavala sam maštati uz nju...