no, naravno, kako nikad nemam dovoljno vremena, tako i moji recepti i postovi kapaju na kapaljku... a vođenje bloga vrlo je zahtjevan posao...
Poticaj za ovaj post nedavni je posjet zlatnom Pragu, a veliki nedostatak posta: NEMA SLIKA
no, srećom, sve se to naknadno dade urediti...
Omjeri, od prilike, za 1 ručak i 5 osoba su:
pola otstajalog kruha (bijelog, polubjelog, a može i raženog, bitno je da nije friški, barem 1 dan star)
1/2 litre mlijeka
1 jaje (žutanjak i bjelanjak)
sol, papar
1- 2 žlice peršina
manja glavica luka
1 čajna šalica špeka rezanog na sitne kockice
brašno (2 - 3 šake)
to su omjeri za normalne porcije, no ako "abonenti" baš jako, jako vole knedličke, onda je bolje odmah kuhati puta dva ili tri :)
Priprema:
1.Kruh izrezati na kockice, staviti u veliku zdjelu u kojoj inače mjesite tijesto i zaliti s mlijekom, ostaviti da se sve to dobro upije i prožme ... minimalno 1 sat na sobnoj temperaturi...
2. začiniti sa soli, paprom, svježim ili sušenim peršinom, a može i s malo vegete, po želji...
3. izvaditi jaja iz frižidera, barem pola sata prije upotrebe, odvojiti žumanjke od bjelanjaka
4. ovisno o količini koju spremate dodati u smjesu žumanjke (1/2 kruha = 1 žumanjak)
5. može se dodati i sitno sjeckani, te dinstani luk i špek, s tim da to i nije obavezno, knedličke su fine i bez toga, sve ovisi s čim ih se poslužuje...
6. dobro sve pomiješati...
7. dodati brašno, ja stavljam oštro brašno u količini dok smjesa ne postane kompaktna i dovoljno tvrda, otprilike kao za kruh, nešto tvrđa nego bi željeli da budu knedličke, snijeg će ih prorahliti...
8. istući čvrsti snijeg od bjelanjaka i fino ručno umiješati (ne mikserom) kuhačom u smjesu...
9. mokrim rukama formirati kuglice i stavljati u puno kipuće vode, dobro je staviti kuhati u posudu sa širim dnom te slagati kuglice jedne do drugih, tako da se ne dodiruju... pustiti da kipi na laganoj vatri oko 7 - 10 minuta (ovisi o veličini kuglica)... u istoj vodi mogu se skuhati i dvije - tri ture okruglica, naravno ako voda ishlapi, nadoliti, pričekati da zakipi, zatim ponovo stavljati okruglice, u protivnom bi se mogle raspadati.
10. vaditi iz vode velikom žlicom s rupicama i ostaviti da se ocijede...
Nakon toga može se servirati ili ih jednostavno servirati u cjedilu...
Ista smjesa može se upotrijebiti i za kuhanje velike knedle u krpi, koja se nakon toga reže i kao takva servira. Najbolje je kuhati u nekoj damastnoj ili šifonskoj salveti koja se prethodno namoči i malo posipa prezlima... Vrijeme kuhanja ovisi o debljini knedle, minimalno 25 minuta... Dobro bi bilo kuhati u nekom situ (cjedilu) ili jednostavno objesiti salvetu za dužu kuhaču...
Bez obzira na koju izvedbu se odlučili, knedličke su izvrstan prilog raznim gulašima, bez obzira da li su spremljeni od mesa nekih domaćih životinja ili od divljači, raznim paprikašima, dobar su prilog i hrani s dinstanim kiselim zeljem, naravno osobiti zaljubljenici mogu same, a i sa slatkim kombinacijama...
Dobar tek i "uslastvam" bile...
Nema komentara:
Objavi komentar