nedjelja, 14. svibnja 2017.

Zlatna Praha na par sati ;)

Kad u gustom rasporedu između sastanka i aviona imate svega par sati, što vidjeti u Pragu, naravno Vltavu i Karlov most, prošetati, izgubiti se u gužvi među turistima i popiti pivo...

Karlov most
Karlov most je poznati povijesni most koji preko rijeke Vltave povezuje Stari grad sa Malom Stranom. Most je dugačak 621 m, a širina mu je 10 m. Most je ukrašen sa 30 kipova i statua, većinom u baroknom stilu, koje su izvorno podignute oko 1700., ali sada su sve zamijenjene replikama. Most je službeno nazvan Karlov most 1870. godine, a do tada se nazivao Praški most ili Kameni most.



























U 12. stoljeću izgrađen je Juditin most preko Vltave. 1342. dogodila se velika poplava koju Juditin most nije izdržao, te je donesena odluka o gradnji novog mosta.
Kamen temeljac za ovaj most položio je kralj Karlo IV. Legenda kaže, pošto je bio veliki numerolog, za datum izgradnje odabrao je 9. srpnja 1357. godine, u 5 sati 31 minutu (kada se poredaju sve znamenke dobije se simetričan niz neparnih brojeva - 1 3 5 7 9 7 5 3 1). Tijekom velikih ratova most je uništen i popravljan na više mjesta.

Posljednji dan konjske linije na mostu bio je 15. svibnja 1905., kada je zamijenjen električnim tramvajem, a kasnije, 1908. godine, s autobusima. Glavni popravci mosta održani su između 1965. i 1978. godine na temelju suradnje između različitih znanstvenih i kulturnih institutima. Danas je most dostupan samo pješacima.

Izvor: Wikipedija


Vltava i labudovi

Vltava je najduža češka rijeka (dugačka 440 km). Izvire u gorju Šumava (Češka šuma).

Postoje tri izvorišna kraka nazvana Topla Vltava (Teplá Vltava), Hladna Vltava (Studená Vltava) i Travnata Vltava (Travnatá Vltava). Kod mjesta Mělníka se ulijeva u Labu. Česi ju smatraju svojom nacionalnom rijekom. Na rijeci postoji nekoliko brana (najveća je brana Lipno). Poznata je simfonijska pjesma Vltava iz ciklusa Moja domovina (Má vlast) češkog kompozitora Bedřicha Smetane.
Izvor: Wikipedija


Puno ljudi se skuplja u parku na Malostranskoj strani Vltave i hrani labudove, koji i nisu baš "maleni" kad mu se približiš s fotoaparatom, ne izgleda ni malo pitomo :)




Za potpuni doživljaj Vltave, trebalo bi se i provozati nekim brodom ili barem pedalinama po njoj, no nije loše ni sjesti na neki od riječnih brodova pretvorenih u biergarten, privezanih na Naplavki i počastiti se nekim Budweiserom, Staropramenom ili Pilsnerom...

ulaz Stari grad


Nema komentara:

Objavi komentar