moje cvijeće kroz godišnja doba u raznim bojama, naslijeđe je prošlih vremena, koje ne treba mijenjati, već samo njegovati i nadopunjavati...
Pa tako u rano proljeće niknu potočnice, ili Vergissmeinnicht, cvijetak nezaboravak od kojeg se veliki dio vrta zaplavi...
Potočnice |
Narcise |
Usporedno s potočnicama raste i špalir narcisa, koje daju krasan kontrast plavim potočnicama i nježno zelenoj mladoj travi...
tulipani |
Dvije nijanse rozih begonija i pelargonija spremno čekaju u loncima za iznošenje u vrt.
begonija |
pelargonija |
đurđice |
U kutu su i đurđice i jedan mali zimzelen, ukrasni puzavac, koji krasno cvjeta malim lila cvjetićima...
mali zimzelen |
Nešto kasnije proljeće, cvijeta i božur i to bijeli...
božur |
jorgovan |
glicinija |
Tu su još i glicinije i jorgovani... da ne zaboravim mahoniju i to oštrolisnu, ako joj se neoprezno približim, a desi se to beruči jagode, sjetim joj se imena :), ista ta u proljeće lijepo cvijeta žutim grmastim cvjetičima. Sve su to boje i mirisi koje ukrašavaju moj proljetni pogled i ostala osjetila...
mahonija oštrolisna |
Zatim slijedi kraljica, a što drugo nego ruže, ima ih u raznim bojama: bijele, crvene, narančaste, šatirane, roze ....
Nešto iza toga na red su došle i hortenzije: roza-ljubičasto-svjetloplave, bijele i crvene...
ako ih vjerni skupljači po tuđim dvorištima ne pokupe, traju sve do jeseni, s laganom promjenom boje...
S dolaskom ljeta rascvjeta se i prelijepi klematis, koji je doduše još mali, a i slikopisom ga nisam uspjela zabilježiti, pa tko bi cijelo ljeto razmišljao o tome što kaniš napisati/slikati za post...
Tu je i tekoma koja se zajedno s glicinijom penje i sakriva jedan ružni zid...
tekoma |
... u proljeće cvjeta i kruška i privlači poglede, zapravo kad razmislim, cijele godine privlači poglede ;)
Kako se približava ljeto, tako počinje svasti i vrtni hibiskus, u nekoliko boja, lila, roza i bijeli... s njim mogu raditi svašta, živicu, stablo, grm...
vrtni hibiskus |
Napreduje...
tikvice |
paradajz i krastavci |
Jesen je vrijeme za skupljanje plodova i spremanje raznih proizvoda, pa se tako od izabele radio džem i sok...
izabela |
Pobrano grožđe trebalo je maknuti s peteljke, zatim ga izmuljati i staviti ga kuhati... postupak ovisi i o kranjem proizvodu, pekmez/sok...
Nakon kuhanja bilo je tu i mukotrpnog pasiranja, a za kraj obavezna pasterizacija... Neka se nađe za kolače, palačinke... za djecu ;)
Bilo je je za sve i svašta i za svih i svakoga, uz obavezne, namireni su i slučajni putnici namjernici...
Nakon što ih uberete, operete, očistite, narežete, opet postupak proizvodnje, ovisno o zadanom produktu :) : kompot, sok prirodni, sirup za razrjeđivanje...
Radilo se tokom godine još svašta, višnjevac, orahovac, kantarion
Degustiralo se, ocjenjivala kvaliteta i recept... a nagodinu ispočetka...
Ova jesen je bila osobito dobra za vrganje, baš sam ih se zguštala... s jajima, s tjesteninom, s mesom kao prilog, juha od vrganja...
I tako još malo i moj vrt će tonut u san, zimski, a na proljeće opet ispočetka, s eventualnim malim promjenama i poboljšanjima nedostataka...
Nema komentara:
Objavi komentar