Ovo je jednostavan recept za slatku ili slanu poslasticu, koja se može jesti s putrom ili kajmakom, kao slana varijanta i čak i uz mesne delicije ili jednostavno s pekmezima ili čokoladnim namazima...
Žličnjac, uštipci ili lepinje sve je to vrlo slično, ovisi o kraju i maloj inačici lokalnih kuharica...
Sastojci za moje žličnjake / uštipke:
30 dkg brašna
3 dcl mlijeka
1 žlica ulja
1 jaje
1 vrećica suhog kvasca
1 mala žličica soli
ulje odnosno mast za prženje
Priprema:
- brašno i kvasac pomiješati, zatim dodati sol, ulje, umućeno jaje i toplo mlijeko
- tijesto dobro izraditi (barem 10 minuta), te ga ostaviti da se digne,
- lagano žlicom ili kuhačom promiješati (1-2 puta okrenuti)
- mokrom žlicom stavljati u vrelo ulje / mast za prženje
- kada su gotovi, stavimo na papir da se višak masnoće upije...
Poslužiti tople s putrom, kajmakom, sirnim namazom i sl. ili u slatkoj varijanti pekmezima po želji ili čokoladnim namazima....
Dobar tek
Nema komentara:
Objavi komentar