Moj koktel Fićo nastao je u čast mojem Filipu, kako bi mu poželjeli dobrodošlicu, to je pomalo inačica Huga, a sastojci su:
- dvije do tri žlice sirupa od bazge,(sreća je što je taj sirup postao popularan pa ga je lako nabaviti)
- 1,5 do 2 dcl rashlađenog bijelog pjenušavog vina (što bolji šampanjac, bolji i koktel)
- malo leda,
- par listića mente,
- može se dodati i kolutić limuna ili limete
- a u Hugo se obično dodaje i 1 dcl mineralne vode, tko voli, nek' izvoli...
Priprema je brza i jednostavna, u velike čaše na stalku staviti sirup od bazge, vino, led, ukrasiti mentom i limunom i možete nazdraviti. U ljetnim vrućim večerima dobro je čaše do vrha napuniti i mineralnom vodom.
Za Granny Mary trebalo se ipak malo pripremiti, jer sirupa od ruža nije lako naći na našem tržištu, ali zato imam vrt pun ruža... krajem svibnja cvjetaju "đulbešečeruše" - šećer ruže, one male, zgužvanih latica i intenzivnog mirisa po ružama, grm sam presadila iz vrta moje bake Ane i gdje ja, tu i on...
Za veću količinu sirupa i intenzivniju boju pokupim i ostale crvene latice koje i nisu tako mirišljave...
Recept za sirup našla sam na internetu, a količine sam prilagodila količini latica koje sam ubrala:
- čiste latice, odvojene od peteljke staviti u staklenu teglu (po receptu 5 litara) otprilike 3/4 (tri četvrtine) tegle ispuniti laticama, dodati limuntusa (na 5 litara, 2 komada) i do vrha naliti vode, teglu samo pokriti tanjurićem ili folijom, ali ne i poklopcem...
- ostaviti na suncu 7-10 dana, odnosno dok voda ne postane roza, a latice ne izgube boju, procijediti i u procijeđenu vodu dodati onoliko kilograma šećera koliko imamo litara tekućine...
- tekućinu i šećer dobro promiješamo, poklopimo te ostavimo na hladnom 24 sata, sirup preliti u boce i držati na hladnom...
Za spremanje bilo čega od ruža, najčešće se koriste ruže jako intenzivnog mirisa i važno je naglasiti da ruže ne smiju biti špricane nikakvim kemikalijama... niže ću napisati i moj recept za liker od ruža...
a sad Granny Mary:
- dvije do tri žlice sirupa od ruža
- 1,5 do 2 dcl rashlađenog pjenušavog vina - rose
- malo leda
- par latica svježih ruža, po mogućnosti crvenih
također se može dodati i mineralne vode do vrha čaše za bolje hidriranje
kao i kod prethodnog, priprema je jednostavna, u veliku čašu staviti 2-3 žlice sirupa od ruža, dodati hladni rose, leda i ukrasiti svježim laticama ruže, a za ukras se mogu i kupiti sušene latice i ruže...
Liker od ruža / Rožolin
Kako nemam vremena i ne želim predugo čekati da rožolin bude spreman za upotrebu, ja to radim po brzom receptu.
Koji put za pripremu upotrijebim vodku, a koji put rakiju od jabuka jer ona nema svoj intenzivni miris kao šljivovica ili loza, pa druge arome koje se stavljaju mogu doći do izražaja.
Za otprilike 1 litru likera, potrebni su nam slijedeći sastojci:
- latice 20 velikih ruža
- 1 litra votke ili rakije
- 0,5 kg šećera
Latice oprati i osušit, pri čemu moramo pazit da nam se ne unište...
u loncu lagano prokuhati šećer s votkom dok se sav šećer ne otopi, kada prokuha, maknuti s vatre, nakon što se malo ohladi, nalijemo ju u staklenke u koje smo stavili prosušene latice ruža, možemo dodati i limunovog soka, klinčića ili vanilije...
Ostaviti na hladnom i tamnom mjestu 24 sata, nakon čega je liker spreman za konzumaciju...
Nema komentara:
Objavi komentar