Sastojci:
- 1 hren (cca 150 gr.) ili po potrebi
- sol, prstohvat šećera
- 0,03 dcl octa
- vruća voda ili vrući temeljac
Priprema:
- Hren tanko očistiti od kore i ribati na najsitniji ribež. Kad se hren riba, dobro je to raditi vani ili kod otvorenog prozora, jer ćete jako plakati. Kad sve naribate, polijte octom kako bi spriječili tamnjenje naribanog hrena, posolite, pospite šećerom i i polijte vrelom vodom ili može i temeljcem toliko da sve pliva.
- Promiješajte i pustite da sve malo odstoji. Kada se ohladi, kušajte i ako je potrebno dodajte još malo soli.
- Spremite ga u čistu staklenku. Ako volite jako ljuti hren zatvorite odmah staklenku, a ako su vam draže blaže varijante staklenku možete ostaviti otvorenu 12 i više sati.
Ovako pripremljen hren može stajati 2-3 mjeseca u frižideru, s vremenom će malo potamnjeti, ali i dalje će biti dobar.
Količine se uvijek mogu prilagoditi potrebama
Nema komentara:
Objavi komentar