nedjelja, 26. prosinca 2021.

Hren sos

Hren sos koji spremam  obično uz uskršnju šunkicu moram raditi u količinama puta 5-6 :) i to je hladni hren sos, za njegovu izradu koristim unaprijed pripremljeni hren, o kojem sam već pisala u prethodnom postu ili jednostavno kupim hren sos u dućan, samo treba paziti kod kupovine da je to samo hren, a ne onaj s majonezom. 

Hladni hren sos

Sastojci:

  • tvrdo kuhani žutanjak
  • senf (1 žlica)
  • hren (1 žlica)
  • sol, papar
  • limunov sok
  • 1 kiselo vrhnje punomasno (crveno)  
  • malo vrhnja za kuhanje, po potrebi                                                                                                    

Žlicu senf i žutanjak dobro izradimo vilicom da bude glatka smjesa bez grudica, dodamo sol i papar po potrebi


 


Dodamo žlicu hrena, zavisi koji više volimo, ljuti ili blagi... te dodamo limunov sok, sve dobro izmiješamo, ponovo u glatku smjesu.
Kušati, okus nam mora biti malo jači od onog što želimo, jer će ga vrhnje razblažiti...


Nakon što smo izradili glatku smjesu žutanjka, senfa i hrena, dodamo kiselo vrhnje, miješamo dok ne dobijemo glatku smjesu 



Ako nam se smjesa / sos čini pregust dodamo malo vrhnja za kuhanje kako bismo ga malo prorijedili i ublažili, ako treba...



Ovaj sos idealan je uz kuhane šunkice i ostale uskršnje delicije, no, dobro ide i s buncekom i kuhanim mesom tako da ga se može pripremati tijekom cijele godine. 









Topli hren sos radim češće tijekom godine, jer je idealan dodatak kuhanom mesu iz juhe, a brzo je i gotov.

Topli hren sos


Sastojci:

  • jedna deblja šnita bijelog kruha bez kore
  • jedna čaša mlijeka
  • 1-2 žlice hrena
  • sol, papar
  • malo vrhnja za kuhanje ili putra

priprema:

Razmrvimo kruh u mlijeku i dobro kremasto izmiješamo, dodamo hren i sve zajedno stavimo na jako laganu vatru i uz stalno miješanje čekamo dok ne zavrije i ne postane fina kremasta smjesa, posolimo, popaprimo, dodamo malo vrhnja za kuhanje (1-2 žlice)  ili malo putra za još bolju kremoznost...

Serviramo toplo, uz toplo, kuhano  meso iz juhe...

Na isti način s bijelim kruhom napravim i kopar sos, samo umjesto hrena, stavim kopar, što meni osobno se jako lijepo sljubljuje s riječnim ribama, npr. pastrvom, pa još ako je prije prženja stavljena malo u kukuruzno brašno... treba čuvati prste :) 
  






 

Nema komentara:

Objavi komentar