Već sam pisala o rožolinu prošle godine, uz koktele...
Ali ponavljam jer se ovako i ja lakše snalazim u traženju, jer od godine do godine kako što pripremam i zaboravim... no, sve je to primjereno dobi i paritetu :)
Liker od ruža / Rožolin - brzi recept
Ne želim predugo čekati da rožolin bude spreman za upotrebu, pa evo prvo brzog recepta.
Za pripremu upotrijebim vodku ili rakiju od jabuka jer one nema intenzivni miris kao na primjer šljivovica ili loza, pa druge arome koje se stavljaju mogu doći do izražaja. Zapravo je rakija od jabuke najpogodnija za pripremu svih domaćih likera.
Za otprilike 1 litru likera, potrebni su nam slijedeći sastojci:
- latice 20 velikih ruža
- 1 litra votke ili rakije
- 0,5 kg šećera
Latice oprati i prosušiti, pri čemu moramo pazit da nam se ne oštete i unište...
U loncu lagano prokuhati šećer s votkom dok se sav šećer ne otopi, kada prokuha, maknuti s vatre, nakon što se malo ohladi, nalijemo ju u staklenke u koje smo stavili prosušene latice ruža, možemo dodati i limunovog soka, klinčića ili vanilije...
Ostaviti na hladnom i tamnom mjestu 24 sata, nakon čega je liker spreman za konzumaciju...
Još nekoliko recepata za liker, no oni su nešto duži u pripremi i razlika je sunce ili mrak...
Osobno više preferiran recepte (likere, macerate, tinkture...) s mrakom, jer sunce oksidira sve eventualne antioksidante koji se nalaze u biljci ili plodu... a i boja mi bude ljepša...
Liker od ruža - dva tjedna - na tamnom
- 15 dkg latica mirišljavih ruža
- 5 dcl alkohola
- 75 dkg šećera
- 5 dcl vode
Latice treba pažljivo pregledati, oprati i prosušiti, zatim ih složiti u primjerenu bocu i preliti alkoholom. Bocu dobro zatvoriti i ostaviti dva tjedna na tamnom mjestu.
Zatim procijediti aromatizirani alkohol i pomiješati s vodom i šećerom koji smo prethodno dobro otopili.
ćin - ćin
Liker od ruža - 40 dana - na suncu
- 1 kg šećera
- 1 litra čiste rakije
- latice 20 velikih cvjetova ruže
Priprema:
Pomiješajte 1 litru rakije s 1 kilogramom šećera u veliku staklenku od 5 litara i dodajte latice od 20 velikih ruža. Ruže moraju biti u punom cvatu, jer im je tada miris najintenzivniji. Pomiješajte sve sastojke i posudu dobro zatvorite. Staklenku držati na suncu 40 dana.
Nakon toga procijediti i može se servirati...
Nema komentara:
Objavi komentar