ponedjeljak, 30. svibnja 2022.

Domaći liker od višanja - višnjevac





Evo recepta s osnovnim sastojcima kako je višnjevac rađen od davnina, nijanse ovise o nama, volimo li slađi, trpkiji...

Od količina u niže navedenim sastojcima dobije se otprilike 3 litre likera od višnje. 

Sastojci: 
  • 5 dcl vode
  • 75 dkg šećera
  • 1,5 kg višanja s košticama bez peteljki
  • 2 l rakije 
Priprema:
  1. kuhanjem otopiti šećer u vodi dok ne postane potpuno prozirno
  2. ohladiti sirup te dodati ostale sastojke - višnje i rakiju
  3. dobivenu tekućinu prelijemo u boce, zatvoriti i držati 3 tjedna na suncu ili u mraku (osobno preferiram držanje u mraku)
  4. po isteku 3 tjedna, procijediti tekućinu i liker je spreman za konzumaciju. 
Liker se može još dodatno aromatizirati i nekim začinima po želji: 
  • narezani limun,
  • štapići cimeta (2 kom),
  • klinčići (10-15 kom), 
  • komadići đumbira,
  • vanilij šećer (4 kom)
a rakija se može zamijeniti nekim drugim alkoholom, votkom ili rumom


Nema komentara:

Objavi komentar