Isprobala sam recept s missGASTRO portala za čuveno makedonsko jelo - Gravče na tavče, moram priznati da je stvarno za preporučiti, naravno ako volite tu vrstu jela, malo pikantnije hrane.
U nastavku osnovni recept i moji komentari (*)...
- 500 g kuhanog bijelog graha Tetovca (* može i bijeli grah iz konzerve koji je već kuhani, meni najbolji Podravkin)
- 400 g suhih rebara
- 300 g svježe crvene paprike
- 200 g svježih rajčica (*ili sjeckana rajčica iz tertapaka, obično uzmem Podravkinu)
- 200 g luka
- 3 režnja češnjaka
- nekoliko žlica ulja (* ili domaće svinjske masti)
- stručak peršina
- 1 ljuta papričica (* ili žličica mljevene ljute paprike)
- 1 žličica crvene paprike u prahu (* slatka mljevena...)
- malo bijelog brašna
- sol i papar po želji
Priprema:
- Namočiti grah u vodu dan prije kuhanja. Skuhati ga u slanoj vodi i ocijediti. (* jednostavno upotrijebiti konzervu bijelog ili nekog drugog graha)
- Suha rebra narezati na nekoliko manjih komada i skuhati u zasebnom loncu. Sačuvati vodu u kojoj su se rebra kuhala. (* dobro oprana rebra usitnim na mane komade da su primjerena serviranu, prokuham minutu-dvije ocjedim i stavim novu vodu i skuham ih do kraja, tu vodu sačuvati za podlijevanje)
- Nasjeckati luk i popržiti ga na vrućem ulju (* masti), a zatim ga zaliti vodom koju ste sačuvali od rebara i nastaviti pirjati na umjerenoj vatri još 15 minuta.
- Dodati narezanu svježu papriku, nasjeckati češnjak, ljutu papričicu i rajčice i sve zajedno pirjati još 10 min. (* ljutu papričicu i rajčice zamijenila sam s žličicom mljevene ljute paprike i sjeckanom rajčicom iz tetrapaka)
- Na kraju zapržiti s crvenom paprikom u prahu i brašnom (* napravila sam ajnpren / zapršku), a zatim sve zaliti s još 300 ml vode od rebra i prokuhati.
- Staviti kuhani grah u zemljanu posudu (* ili neku drugu primjerenu posudu za pečenje u rerni), dodati kuhana rebra (* ja sam ih otkoštila), pirjano povrće, začine (*sol, papar) i pažljivo promiješati (* protresti...).
- Po potrebi naliti još vode od rebara ili običnu toplu vodu. (* zapeći u pećnici, može se na sve to još staviti i koja domaća prosušena kobasica izrezana na komade ili cijela)
U slast...
Pročitajte više na: https://gastro.24sata.hr/recepti/imamo-pravi-recept-za-makedonsko-gravce-na-tavce-24170 - gastro.24sata.hr
Nema komentara:
Objavi komentar